Yenişehir Belediyesi 6 Şubat’ta yaşamını yitirenler için anma programı düzenledi

  • Yenişehir Belediyesi 6 Şubat’ta yaşamını yitirenler için anma programı düzenledi
  • Yenişehir Belediyesi 6 Şubat’ta yaşamını yitirenler için anma programı düzenledi
  • Yenişehir Belediyesi 6 Şubat’ta yaşamını yitirenler için anma programı düzenledi
  • Yenişehir Belediyesi 6 Şubat’ta yaşamını yitirenler için anma programı düzenledi
  • Yenişehir Belediyesi 6 Şubat’ta yaşamını yitirenler için anma programı düzenledi
  • Yenişehir Belediyesi 6 Şubat’ta yaşamını yitirenler için anma programı düzenledi
2024-02-07

 

Yenişehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde hayatını kaybedenler için anma programı düzenledi. Programda dini inanç merkezlerinin temsilcileri tarafından dualar okundu, hayatını kaybedenlerin anısına mumlar yakıldı ve vatandaşlara helva ikram edildi. 

Yenişehirliler 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde yaşamını yitirenler için bir araya geldi. Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen anma programına Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, oda ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, dini inanç merkezlerinin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, depremzede vatandaşlar ve Yenişehirliler katıldı. Program depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlar için saygı duruşu ile başladı.

Başkan Özyiğit, “Bu acıların son bulmasını istiyoruz”

Yenişehir halkı adına depremden etkilenen vatandaşlara destek olduklarını ifade eden Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Ülkemiz büyük bir felaket yaşadı. 11 ilimizi etkileyen büyük felakette canlarımızı kaybettik. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’le dün saat 04.17’de Antakya’daydık. Acısını hala yüreğimizde hissettiğimiz 6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümündeyiz. Öncelikle yaşamını yitiren tüm canlarımızı rahmetle anıyor, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Yenişehir halkı adına depremden etkilenen bütün vatandaşlarımıza Mersin olarak, Yenişehir olarak kapılarımızı, tesislerimizi açtık. 7 ay boyunca hazırladığımız barınma merkezlerimizde depremzede kardeşlerimizi ağırladık ve tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Kentimize gelen yurttaşlarımıza ‘Son dilim ekmeğimizi paylaşana kadar sizinle beraberiz’ dedik. Bizim tesislerimiz, mutfaklarımız yetmediğinde Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz dedemi aradım, dedim ki;  ‘Dedem mutfağınızı kullanabilir miyiz?’ Ve hemen birlikte orada yemekler pişirmeye başladık.  Orada pişirdiğimiz aşları nerede bir depremzede varsa onlara ulaştırdık. Günde 5 bin kişilik yemeği orada pişirdik. Kilisede misafir edilen depremzedelere kadar gittiğini biliyorum. Kilikya Nehir Derneği ile Samandağ’daki mutfağımız şu anda hizmet vermeye devam ediyor. Giysi Evimizde Mersin’e gelen 50 bin depremzede yurttaşımıza kıyafet ve temel ihtiyaç malzemesi verdik. Elbette ekmeğimizi paylaşacağız. Biz vefalı bir toplumuz. Biz büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin fertleriyiz. Elbette ki derde derman olacağız. Elbette ki birimiz dara düştüğümüzde diğeri koşacak. Ama bu acıların son bulmasını istiyoruz.” dedi.

Deprem riskine karşı hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Özyiğit, şunları söyledi: “Fay hatları üzerindeki imar izinleri, kontrol edilmeyen imalatlar maalesef sanki bir kadermiş gibi bir yüzlerce, binlerce canımızı alıp bizden götürüyor. Kararlı bir biçimde bu felaketlerin olabileceğini hiçbir zaman unutmadan, tedbirlerin alınması gerekir. Depremlerden sonra arkadaşlarıma dedim ki ‘Unutmayacağız.’ İnşaat, jeoloji ve jeofizik mühendislerinden oluşan Zemin ve Temel Etüt Ekibimizi genişleterek, kentimizde yapılan binaların zemin etütleri ile ilgili denetimlerimizi sürdürüyoruz. Yerinde incelemelerimizi yapıyoruz. Zemin bu işin temeli, en önemli noktalarından biri. Yenişehir’imizdeki mevcut yapıların incelenmesi ve riskli yapıların tespit edilmesi amacıyla Hızlı Tarama Ekibimizi kurduk. Özellikle bizim GMK Bulvarı ile Adnan Menderes Bulvarı arasında kalan banttaki mahallerimizde zeminin çok iyi olmadığını biliyoruz. Oradaki yapılar 60-70 yıllık, bunu biliyoruz. Hızlı bir yerinde dönüşüme ihtiyaç var.  Bunu da yaparken tabi orada çok yüksek emsalli yerler imal edilmiş zamanında. Şimdi emsaller daha düşük. Biz orada bir çözüm üretmeye çalışıyoruz. Meclise getireceğiz ve burada yerinde dönüşüm sağlayacak imalatları yapacağız. 60 kişiden oluşan Acil Durum Arama ve Kurtarma Ekibimizi kurduk. Ekibimiz eğitimli ve tam donanımlı olarak acil durumlarda arama-kurtarma faaliyetlerini yürütebilme çalışmalarında görev yapacak.  Ekip bünyesinde teknik personellerin yanı sıra psikolojik destek vermesi amacı ile alanlarında uzman sosyolog ve psikologlara da yer verdik.”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in konuşmasının ardından depremlerde yaşamını yitirenler için dini inanç merkezlerinin temsilcileri tarafından dualar okundu daha sonra mum yakılarak karanfiller bırakıldı.