Tekellere Karşı Kooperatifleşme

  • Tekellere Karşı Kooperatifleşme
  • Tekellere Karşı Kooperatifleşme
  • Tekellere Karşı Kooperatifleşme
  • Tekellere Karşı Kooperatifleşme
2019-06-12

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, belediyelerin her alanda kooperatifleşmeye destek verebileceğini belirterek, “Bizim belediye olarak görevimiz bu alana hizmet etmektir. Tekellerin halkı ezmesine, yok etmesine, kanını emmesine göz yumamayız. AVM’ler ve zincir yapılar toplumun kanını emiyor. Bunlara karşı durabilecek yapılar oluşturmamız lazım” dedi. Özyiğit, Karahacılı Mahallesi’nde üretilen nar ekşisini markalaştırmak için kooperatif kurulmasına öncülük edeceklerini de söyledi.

 

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı, Yurttaşlık Derneği ve Friedrich-Ebert-Stiftung tarafından düzenlenen  “Katılımcı Kent Yönetişimi için Yerel Yönetim ve Kooperatif İşbirliği” başlıklı panele katıldı.

Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da konuşmacı olarak yer aldı.

“Türkiye’de hikâyesi olan kooperatifler var. Şehitleri olan kooperatifler var” diyerek sözlerine başlayan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, eczacılık kooperatiflerinin 1980 öncesinde Muğla’da ve Bursa’da iki eczacıyı şehit verdiğini hatırlattı.

 

ECZA KOOPERATİFİ DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

 

Kendisinin de eczacılık kooperatifi yönetimlerinde bulunduğunu, 3 milyon dolar zararda olan kooperatifi yeniden ayağa kaldırarak Türkiye’de bir model haline getirdiklerini anlatan Abdullah Özyiğit, “Bugün 5 ecza kooperatifi tekellere karşı mücadele ediyor.  İlaç piyasası 10 milyar dolarlık bir ciroya sahip. Ecza kooperatiflerinin mücadelesi sayesinde bu ülkede mahalle aralarında zincir eczaneler, üç beş kişinin sahibi olduğu ve bizim sahiplerini bile bilemediğimiz eczaneler açılmadı. Eğer ecza kooperatiflerinin mücadelesi olmasaydı bugün mahalle aralarında dev zincirlerin eczaneleri olurdu” dedi.

 

‘İNSANLARIN SİSTEM KARŞISINDA EZİLMESİNE SEYİRCİ KALAMAYIZ’

 

Belediyelerin her alanda kooperatifleşmeye destek verebileceğini ifade eden Abdullah Özyiğit, “İnsanların sistem karşısında ezilmesine, yok olmasına seyirci kalamayız. Bunun için kooperatifleri destekleyeceğiz. Garantili destek alımları da yapacağız ama gerçeklikten kopmayacağız, romantik olmayacağız. Kooperatifçiliğin sürdürülebilir olması önemli. Kooperatifi kadın kooperatifi diyerek cinsiyete endekslemeyi doğru bulmuyorum. Her alanda kooperatifleşmek mümkün. Bizim belediye olarak görevimiz bu alana hizmet etmektir. Tekelleri halkın ezmesine, yok etmesine, kanını emmesine göz yumamayız. AVM’ler ve zincir yapılar toplumun kanını emiyor. Bunlara karşı durabilecek yapılar oluşturmamız lazım. Çünkü yapılar işsizliği, pahalılığı getiriyor. Atatürk’ün vurguladığı gibi birliktelikte yarar vardır” ifadelerini kullandı.

 

ÜRETİCİ ÜRETTİĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR, TÜKETİCİ GÜVENLİ ÜRÜN BULAMIYOR’


 

Yenişehir’de tarım ürünleri alanında kooperatifleşmelere destek vereceklerini ifade eden Abdullah Özyiğit sözlerini şöyle sürdürdü: “Yenişehir’de çok yönlü tarım ürünleri var. Karahacılı köyünde nar üretiliyor. Vatandaş o narı kaynatıyor, kendi olanaklarıyla nar ekşisi yapıyor, su şişelerine doldurup satmaya çalışıyor. Biz de bir restorana gidiyoruz nar ekşisi gerçek mi değil mi bilemiyoruz. Bir yanda üretici ürettiğinin karşılığını alamıyor, bir yanda tüketici güvenli ürün bulamıyor. Nar ekşisini kendimiz üretsek, markasını vurup Türkiye’ye satsak. Bunu yapacak organizasyon bir şirket de olabilir, kooperatif de olabilir. Şirket olursa kar amaçlı olur ama kooperatifin toplumsal yönü vardır. Toplumsal kalkınmayı önceler.  Biz kooperatifçiliğe öncülük ederiz ama öncelikle üreticinin bunu istemesi lazım.”