‘Eğriçam, Bölgenin En Büyük Projesi Olacak’

• ‘Eğriçam, Bölgenin En Büyük Projesi Olacak’

Yenişehir Belediye Başkanı Özyiğit, 300 milyon dolarlık kentsel dönüşüm projesinin Türkiye’ye örnek olacağını söyledi.

-Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Eğriçam Mahallesi’nde uygulayacakları kentsel dönüşüm projesinin sadece Mersin’in değil, Akdeniz bölgesinin en büyük projesi olacağını söyledi. 300 milyon dolarlık projede başta temiz enerji olmak üzere örnek uygulamalara imza atacaklarını söyleyen Abdullah Özyiğit, “En büyük hayalim, Yenişehir’in en fazla temiz enerji kullanan ilçe unvanını alması.  Almanya’dan daha fazla güneş alıyoruz ama onlar güneşten bizden daha çok faydalanıyor. Onlar atom santrallerini kapatıyor, güneş enerjisini en üst seviyede kullanıyor. Biz de tam tersini yapıyoruz. Ya Almanlar yanlış yapıyor, ya biz yanlış yapıyoruz” dedi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, TRT Çukurova Radyosu’nda Sinan Çetin’in hazırladığı, Cem Kurtçu’nun sunduğu Akdeniz’den Toroslar’a adlı programa konuk oldu.

Başkan Abdullah Özyiğit, yayından önce TRT Çukurova Müdürü Sebahattin Kahraman ve TRT Çukurova Radyodan Sorumlu Müdür Yardımcısı Fethiye Kılıç ile birlikte kurum binasını gezdi ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Programda, Mersin’in ve Yenişehir’in cennetten bir köşe olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Başkan Abdullah Özyiğit, “Yenişehir herhalde dünyanın en güzel kenti, ilçesi diyebilirim. Mükemmel bir iklim, mükemmel bir ortam. Mersin bir cennet köşesi. Biz bunu doğru yönlendirebilmiş miyiz? Bazı eksiklerimiz, hatalarımız var yapılaşmada, imarda. Onlar eksi olarak yazılmış. Şimdi yetkili bir makamdayız. İcra makamındayız. Vatandaş olarak şikayet ettiğimiz noktaları düzeltebilme şansımız var. O şansımızı iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.

‘EĞİTİME KATKI SAĞLAYACAĞIZ’

Yenişehir’in bir eğitim kenti olduğuna işaret eden Abdullah Özyiğit,  “2 üniversitesi olan, 55 bin civarında üniversite öğrencisi olan, 61 binin üzerinde ilkokul ve ortaokul öğrencisi olan bir ilçe.  Eğitimin öncelendiği bir kent. Eğitimin kalbi durumunda. Eğitime ayrıca katkı vermemiz gerektiğini düşünüyoruz.  Belediye olarak insanın doğumundan vefatına kadar her aşamada sorumlu olduğumuzu biliyoruz. Bunun için nerede eksik var diye vatandaşa soruyoruz” diye konuştu.

‘HAYALLERİMİZ VATANDAŞIN İSTEKLERİYLE ÖRTÜŞMELİ’

Program sunucusu Cem Kurtçu’nun, “Yenişehir için bir hayaliniz var mı” sorusu üzerine Başkan Abdullah Özyiğit şunları söyledi:

“Belediye başkanlığına aday olduğumda genel çerçeve çizdik. 6 ilke koyduk. Birincisi hareket dedik. İkincisi eğitim, üçüncüsü hemşehrilik, dördüncüsü dayanışma, beşincisi kentleşme ve altıncısı ekoloji. Hedeflerimizi bunların üzerine kurduk. Benim hayallerim vatandaşın istekleriyle örtüşüyor mu? En büyük paradoks bu. Diyelim ki benim hayalim Gelincik tepesinden paraşütle şehir merkezine inmek. Acaba bu hayal vatandaşın ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? Ya da benim önceliğim Yenişehir’de yaşayan insanların önceliği mi diye düşünmemiz lazım. Biz bunun için 32 mahallede toplantılar yaptık. Kürsü kurduk. Katılamayan vatandaşlar için sandık kurduk ve 3 soru sorduk. ‘Neyi iyi yapıyoruz? Neyi yapmamızı istiyorsunuz? Neyi yapmamızı istiyorsunuz?’ 280 bin nüfus olduğunu düşünürsek 6 bin vatandaşla birebir temas ettik. Onların ne istediğini öğrendik. Ona göre de stratejik plan hazırlıyoruz.”

‘EN BÜYÜK HAYALİM TEMİZ ENERJİDE BİRİNCİ OLMAK’

Yenişehir için en büyük hayalinin, halkın da önceliği olan temiz enerji olduğuna değinen Başkan Abdullah Özyiğit,  “En büyük hayalim, Yenişehir’in en fazla temiz enerji kullanan ilçe unvanını alması.  Almanya’dan daha fazla güneş alıyoruz ama onlar güneşten bizden daha çok faydalanıyor. Onlar atom santrallerini kapatıyor, güneş enerjisini en üst seviyede kullanıyor. Biz de tam tersini yapıyoruz. Ya Almanlar yanlış yapıyor, ya biz yanlış yapıyoruz. Gelecek hafta kardeş şehre gideceğiz. Havalar nasıl dedim. Sabahları 9 derece dediler. Öyle bir yerde güneş enerjisini kullanıyorlar.  Bizim güneş enerjisini daha iyi kullanmamız lazım” dedi.

‘EĞRİÇAM KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ BÖLGENİN EN BÜYÜK PROJESİ’

Eğriçam Mahallesi’nde uygulayacakları kentsel dönüşüm projesinin, başta temiz enerji kullanımı olmak üzere birçok örnek uygulamayı içereceğini kaydeden Başkan Abdullah Özyiğit, kentsel dönüşümle ilgili hedeflerini şöyle anlattı:

“1 milyon metrekarelik inşaat alanı bölgenin en büyük organizasyonu olacak. Özellikle bu dönemde, ekonomide durağanlığın olduğu bir dönemde bu önemli. Hem istihdam alanları açmış olacağız, hem ekonomik döngü olacak, ticari döngüde hareket olacak.  40 hektarlık bir alan. Bu alanda yeni bir kent, yeni Yenişehir’i oluşturma şansımız var. Hep şöyle deriz ya: ‘Yeniden çizsen nasıl yaparsın?’ Burada büyük bir alan olacak ve bunu sıfırdan yapma şansımız var. Onun için Mimarlar Odası ile diğer odalarla çalışıyoruz. Onlara da diyorum, bu sizin için fırsat. ‘Size boş bir sayfa veriyoruz, sıfırdan doldurun’ diyoruz.  Bu proje sadece kentin değil, bölgenin en büyük projesi olacak. Antalya’dan Hatay’a kadar bölgenin en büyük projesi olacak. 300 milyon dolarlık bir proje olacak. Böyle bir çaba içindeyiz. Umut ederim ki mahcup olmayız.  Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bilgisi var. Onun da desteğini alarak. Orada yaşayan insanların da desteğini alarak başarıya ulaşacak bir proje. Ben inanıyorum ki görev süremiz bittiğinde projeyi de teslim etmiş olacağız. Vatandaşımızın daha çağdaş, güzel mekanlarda yaşamasına olanak sağlayacağız. Yat limanına yakın, deniz yakın, lokasyonu çok iyi bir yer. Talep göreceğini düşünüyorum.”