Başkan Özyiğit, bahçelerini betondan koruyan üreticilerin yanında
Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Yenişehir ilçesine bağlı Çiftlikköy mahallesinde bulunan ve 50 yıldır Mezitli Kale köyü sakinleri tarafından kiralama usulü ile tarım arazisi olarak kullanılan hazineye ait 260 bin metrekarelik alanın TOKİ’ye devredilerek, yapılaşmaya açılmasına tepki gösteren bölge halkıyla bir araya geldi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 28 Şubat’ta onayladığı plan değişiklikleri ile söz konusu tarım arazilerinin yerine TOKİ aracılığıyla galericiler sitesi ve küçük sanayi sitesi yapılmak istenmesi, halkın tepkisine neden oldu. 20 binin üzerine narenciye ve zeytin ağacının bulunduğu bahçelerini betondan korumak isteyen ve "Toprak bizim hem işimiz hem aşımız, aşımıza beton döktürmeyiz" diyen bölgedeki üreticiler seslerini duyurmak amacıyla bahçelerinde eylem yaptı. Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de CHP PM Üyesi ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile birlikte üreticileri dinleyerek, ‘yanınızdayız’ mesajı verdi.
Başkan Özyiğit, “Bu topraklara yazık etmeyelim”
Verimli tarım arazilerinin betonlaştırılmaması gerektiğini kaydeden ve vatandaşlara “daima sizinle beraberiz” diyen Başkan Abdullah Özyiğit, “Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Mersinliler Mersin’e Sahip Çıkınız’ sözünden hareketle ‘biz topraklarımıza sahip çıkıyoruz’ diyorsunuz. Biz de sizinle beraberiz. Bu topraklar tüm Türkiye’yi besleyebilecek verimliliğe sahip. Bu topraklara yazık etmeyelim, onları betonlaştırmayalım. Gerçekten de bu bölge mikro kiloma iklim sistemine sahiptir. Dolayısıyla bu bölgede tarım yapan insanlara destek sağlamak zorundayız. Biz şunu söylüyoruz, halka sorulmadan hiçbir şey yapılmasın. Bize sanayi sitesi gibi diğer hizmet alanları lazım mı lazım. Ama bu Ankara’dan, bakanlıktan direkt bir dayatma şeklinde olmamalı, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapılması ve Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’na doğru genişletilmesi gibi bu kente sorulmamış, kentten onay alınmamış uygulamalar doğru değildir. Bizim esas itirazımız kentin dinamiklerine ve sivil toplum örgütlerine, yerel yönetimlerine ve en önemlisi buradan geçim sağlayan ve alın teri olan halka sorulmadan bu işlerin yapılıyor olmasınadır.” diye konuştu.
“Yeşili daha nereye kadar yok edeceğiz”
Burada alın teri döken vatandaşların elde ettiği gelirle çocuklarını okuttuğunu ifade eden Başkan Özyiğit, “Burada galericiler ve sanayi sitesine ihtiyacımız var ama bunu bu kentte ortak akılla oluşturabiliriz. Burada alın teri ve emeği olan vatandaşlarımız ‘buradan elde ettiğim gelirle benim çocuklarım okuyacak’ diyor. Burada bir üretim ve istihdam varsa onu desteklemeliyiz. Halkımızın alın terine saygı göstermeliyiz. Yeşili daha nereye kadar yok edeceğiz. Yeşili korumak zorundayız. Kentte elbette ki yatırıma ve istihdam alanlarına ihtiyaç var, onları da ortak akılla yapmalıyız. Tarıma uygun araziyi yok etmek yerine tarıma uygun olmayan çorak ve taşlık olan yerleri daha uygun bir şekilde kullanmalıyız. Her zaman olduğu gibi bugün de burada halkımızla beraberiz.” dedi.
Anne ve babasıyla birlikte limon bahçesinde Başkan Abdullah Özyiğit ve beraberindekileri karşılayan 9 yaşındaki Müslüme Mustul ise dikkat çeken şu sözleri söyledi: “Biz bahçemizi vermeyiz, bahçemizde limon, nar portakal ve mandalina yetiştiriyoruz. Bunların parasıyla okuyacağız. Betona hayır”
Kale köyü sakinleri de kendilerine destek veren Başkan Abdullah Özyiğit’e teşekkür etti.