Muhtarlardan Sıfır Atık Projesine destek

• Muhtarlardan Sıfır Atık Projesine destek
2021-05-27

Mersin Yenişehir Belediyesi,  atıkları kaynağında ayrıştırma bilincini oluşturarak geri dönüşümlerini sağlamak amacıyla başlattığı Sıfır Atık Projesi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Yenişehir Belediyesi, proje ile ilgili yapılan çalışmalar ve daha sonraki süreç hakkında mahalle muhtarlarını bilgilendirdi. Proje için Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e teşekkür eden mahalle muhtarlarından projeye tam destek geldi.

Sıfır Atık Projesi için pilot bölge olarak seçilen Fuat Morel Mahallesinde vatandaşları bilgilendiren ve projeye katılmalarını sağlayan Yenişehir Belediyesi, Sıfırı Atık Projesi hakkında muhtarların da görüş ve önerilerini aldı. Çalışmaları son derece başarılı bulan mahalle muhtarları proje ile ilgili Yenişehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde olacaklarını vurguladılar.

Yenişehir Belediyesi Nikâh Salonu’nda gerçekleştirilen toplantında muhtarlara proje hakkında bilgi veren Çevre Mühendisi Öykü Zor,  'Atıktan Üretmek Elimizde’ sloganı ile Yenişehir'de kaynağından ayrıştırma bilincini oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Fuat Morel Mahallesi’nde projeyi vatandaşlara anlattıklarını ve olumlu dönüşler aldıklarını kaydeden Zor, “Vatandaşlara her daireye mavi poşet dağıtımı yapacağımızı, bu poşetlerin içine geri dönüşebilen atıkları yani metal, kâğıt, plastik, cam biriktirmeleri gerektiğini ve belirli günlerde toplayacağımızı anlattık. Site ve apartmanlarda kat aralarına kutu konumlandıracağımızı ve bu noktalarda atıkları biriktirmelerini istedik. Bu kapsamda pilot mahallemiz olan Fuat Morel’de mavi poşet ve ara katlara kutu dağıtımı yapılacak” dedi.

Fuat Morel Mahallesi’nin ardından önümüzdeki günlerde 50. Yıl ve Güvenevler Mahallesi’nde de projeyi anlatacaklarını kaydeden Zor, Yenişehir sınırları içerisinde öncelik sıralamalarının siteler, apartmanlar ve konutlar olduğunu bu sıralamaya uyarak sürece devam edeceklerini söyledi. Çevre bilinci ve sıfır atık konusunda belirli günlerde mahalle sakinlerine eğitimler verileceğini ifade eden Zor, mahallerdeki çalışmalara muhtarların da katılması çağrısında bulundu. Zor, “Okullarda yaş aralıklarına göre hazırladığımız çevre bilinci ve sıfır atık eğitimleri verilecek. Projenin devam etmesi durumunda EBA’dan eğitimler online olarak verilecek. Animasyon filmler hazırlanıp sosyal mecralardan paylaşılacak. Yenişehir Belediyesi’nin çevre konusunda en bilinçli belediyelerden biri olması için çalışacağız. Sıfır atık ofisleri kurulacak evsel atıklardan kompsot üretimi eğitimi verilecek. Bu eğitimler uygulandıkça toplam atık hacminde düşüş sağlanacak. Sıfır atık ofislerinde evlerden dolayı oluşan tekstil atıklarından yeniden kullanım, başka şekilden kullanım ve onarımı ile ilgili eğitimlerde verilecek. Önlemlere rağmen kullanım dışı kalan tekstilin, atık olarak değerlendirilmeden önce doğru şekilde ayıklanarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çalışmalar yapılacak. Mahalle muhtarlarımızdan talebimiz bizimle mahalle tanıtımı için bir kişi görevlendirmeleri. Mahallenizdeki sitelerin isimleri ve sayısının bulunduğu listenin tarafımıza teslim edilmesi ve çalışmalara etkin olarak katılım sağlanmanız” diye konuştu.

Toplantıya katılan mahalle muhtarları da Yenişehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu projenin çevre açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, çalışmayı desteklediklerini söylediler.