Başkan Özyiğit, Afetzede Üreticileri Ziyaret Etti

• Başkan Özyiğit, Afetzede Üreticileri Ziyaret Etti

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Değirmençay Mahallesinde önceki gün şiddetli dolu yağışı sonrası ürünlerinin büyük bir bölümünü kaybeden şeftali ve erik üreticilerini ziyaret etti. Hasar gören meyve bahçelerinde incelemelerde bulunan ve üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Özyiğit, mağdur olan üreticilerin yaralarını dayanışma ile hep birlikte saracaklarını söyledi.

Yenişehir ilçesine bağlı kırsal mahalle olan Değirmençay’da etkili olan dolu yağışı çiçeklenme dönemini bitiren erik ve şeftali ağaçlarına zarar verdi. Bölgedeki meyve ağaçlarının yaklaşık yüzde 80’inde hasar oluştu. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Değirmençay’a giderek ürünleri zarar gören üreticilerle bir araya geldi ve meyve bahçelerinde incelemelerde bulundu.

BAŞKAN ÖZYİĞİT, “ÜRETİCİLERİN YANINDA DURACAĞIZ”

Yaptığı incelemeler sonrasında erik ve şeftali üreticilerinin bir yıllık emeklerinin kaybolduğunu ifade eden Başkan Özyiğit, afetten etkilenen üreticilerin en büyük sorununun da tarım sigortası olduğunu söyledi. Üreticinin yanında duracaklarını ve mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışacaklarını kaydeden Başkan Özyiğit, “Değirmençay Mahallemize geldik, vatandaşlarımız yaşanan dolu yağışı nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşadılar. Şuanda çiçekten meyveye dönmüş olan erik ve şeftalilerin  çok büyük bir bölümü zarar gördü. Üretici bir buçuk ay sonra hasat edeceği eriği maalesef kaybetti. Ve bazı üreticilerimizin belki de bir yılın emeği kaybolmuş durumda. Burada vatandaşlarımızın yanına geldik sorunu yerinde görmek istedik. Onları dinledik, bahçelerde incelemelerde bulunduk. Üreticilerimizin bu sorunu çözme noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Üreticimizin bu kaybını telafi etmek amacıyla ilgili kurumları harekete geçirmek için de girişimlerde bulunacağız. Tespitimiz şu ki; üreticilerimizin en önemli sorunu Tarım Sigortaları Havuzu yani TARSİM ile olan sigorta sorunu. Buradaki üreticilerimize sigorta sorununu sorduğumuzda bir çoğu sigorta yaptıramadığını söylüyor. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de sahiplik konusu yani tapunun miras yolu ile gelmiş olması. Tapunun olmaması nedeniyle üreticiler çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptıramıyorlar. Bu yüzden sigorta yapılamıyor. Bu bölgedeki tüm üreticilerin esasen ortak sorunlarından bir tanesi bu.  Alandaki gerçeklik ile ilgili bir tedbir alınması gerekiyor. Ve üreticilerin bu sorununun da çözülmesi gerekiyor. Bunun dışında sigorta bedellerinin yüksek olması da üreticiyi önemli ölçüde olumsuz etkiliyor. Üreticiler sigorta ödeyecek parayı bulamadıkları için sigorta yaptıramıyorlar.” dedi.

“YARALARIN SARILMASI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Üreticilerin umudunu bahçeden gelecek gelire bağladıklarını söyleyen Başkan Abdullah Özyiğit, “Şu süreçte korona virüs ile uğraşan ve endişe içerisinde yaşayan ve de bir bölümü kent merkezindeki iş yerlerini kapatmış vatandaşlarımız, bahçeden gelecek gelire umut bağlarken onu da bu şekilde kaybetmesi tabi ki çok büyük bir sorun. Ama bizim toplum olarak bu zor günlerde dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor ve sorunlarımızı birlikte aşmamız gerekiyor. Bugün ben burada Yenişehir halkını temsil ederek Değirmençay’daki vatandaşlarımızın sorunlarını yerinde inceledim. Onların dertlerini dinledik ve bu sorunlarına ortak olmak için buraya tüm Yenişehirliler adına geldik. İnşallah önümüzdeki günlerde bu yaraların sarılması için üzerimize düşeni yapacağız.” İfadelerini kullandı.