0-3 yaş aile eğitimlerinde yeni dönem başladı

• 0-3 yaş aile eğitimlerinde yeni dönem başladı
2020-11-22

0-3 yaş aile eğitimlerinde yeni dönem başladı

Mersin Yenişehir Belediyesinin ‘Her Aile Bir Okuldur’ sloganıyla hayata geçirdiği 0-3 Erken Çocukluk Eğitimi Projesi kapsamında verilen aile eğitimlerinde 4. grup eğitimlerine başlandı. Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, video konferans yöntemiyle eğitim alacak dördüncü grubun açılış dersine katıldı. Başkan Özyiğit, “İnanıyorum ki bu eğitimi verdiğimiz ailelerin çocukları geleceğin bilim insanları olacaklar.” dedi.

Online olarak yapılan görüşmeye Başkan Abdullah Özyiğit ve ailelerin yanı sıra Marmara Üniversitesi-Atatürk Eğitim Fakültesi, Okul Öncesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozana Ural ve Marmara Aile Becerileri Eğitim Programı(MABEP )’nda görev yapan eğitimci akademisyenler de katıldı. Daha önce üç ayrı grupta 45 aile eğitimlerini tamamlamıştı. 8 hafta sürecek eğitimlerde erken çocukluk gelişim dönemlerinin özellikleri, yaş gruplarına yönelik oyun ve destek sistemleriyle ilgili bilgilendirilmesi, aile olmanın önemi ve aile olgusunun gelişim dönemlerine etkisi konularında aileler bilinçlendirilecek.

Özyiğit, “Türkiye Cumhuriyeti’nde okul öncesi eğitimde artık  bir müfredat var. Ne mutlu bize.”

Okul öncesi eğitimin ihmal edilen bir alan olduğunu ifade eden Başkan Abdullah Özyiğit, erken çocukluk eğitimi ile ilgili müfredatın Yenişehir Belediyesi tarafından basıldığını söyledi. Başkan Özyiğit, “Erken çocukluk eğitimi konusu bir eksiklik, bunu bilim insanları söylüyor. Biz bugün 'aklın yolu' dediğimiz noktada bir aradayız. İnsana yatırım yapmaktan daha önemli bir şey yoktur. Yenişehir Belediyesi Akademi’de okul öncesi eğitime çok önem veriyoruz. Okul öncesi eğitim çok ihmal edilen bir alan. Mili Eğitim Bakanlığı, 6 yaş ve sonrası için bir çalışma içerisinde ama bu alan biraz daha ihmal edilmiş. Yaptığımız iş doğrudur, bilim ayrılmamamız gereken bir yol. Mustafa Kemal Atatürk’ün  'Eğer bir gün, benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.' sözünü hiç unutmamız gerekiyor. Biz bilime inanıyorsak ve bu yoldan ayrılmak gibi bir düşüncemiz de yoksa o zaman gereklerini yerine getireceğiz. Marmara Üniversitesi ve MABEP ile birlikte Ozana Ural’ın önderliğinde böyle bir yola çıktık. Yenişehir Belediyesi Akademi Koordinatörü Raif Çakmak hocamız da bu projeye çok yoğun bir mesai harcıyor.  Yenişehir Belediyesi olarak bu alandan müfredat basımı yaptık. Böyle bir müfredatı sizinle oluşturduk. Baskısı Yenişehir Belediyesi tarafından yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nde okul öncesi eğitimde artık böyle bir müfredat var. Ne mutlu bize. Hiçbir şey yapamazsak bile bu müfredatı velilere ulaştırabilirsek, o bile çok önemli olacaktır. Ama biz hem eğitim veriyoruz hem de kendilerine gerekli materyalleri ulaştırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Başkan Özyiğit “20 yıl sonra değil, 20 asır sonra bile bunun meyvesi yenilecek olsa yine yaparız.”

Söz verdikleri projeyi hayata geçirmenin gurunu yaşadıklarını vurgulayan Başkan Özyiğit, “0-3 Yaş Erken Çocukluk Eğitimi, yola çıktığımızda bizim ilk projemizdi. İki noktada bizim bunun gurunu yaşıyoruz. Unutulmuş bir alana yatırım yapıyoruz ve de söz verdiğimiz bir  projeyi daha hayata geçiriyoruz. İnanıyorum ki bu eğitimi verdiğimiz ailelerin çocukları geleceğin bilim insanları olacaklardır. Türk vatandaşları aşı üretecek, bilişsel alanda icatlar yapacaklar ama bu sefer Yenişehirli ailelerin çocukları bunu yapsın diye çaba harcıyoruz. Bir bilim insanı tüm dünyayı kurtarabilir. Bir kişi bile yetiştirirsek, bizim için çok kıymetli olacaktır. Bilimin değerini anlamamız gerekiyor. Bizim işimiz çocuklara destek vermek. 20 yıl sonra değil, 20 asır sonra bile bunun meyvesi yenilecek olsa yine yaparız. Yeter ki birlikte üretelim. Çizgimiz belli, bir asırdır söylediği çürütülemeyen Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizgisinden ayrılmadan yolumuza devam edeceğiz. Bilime çok önem verelim, çocukları doğru yetiştirelim. Doğru bir eğitim sistemiyle doğru bir çıkış yakalayabiliriz. İnşallah çocuklarımız geleceğin bilim insanları ve bu ülkenin hayırlı evlatları olur ve bu ülkenin gelişmesine katkı sunacaklardır. Bir iddia ortaya koyuyoruz; çocukların zihinsel gelişimin yüzde 60 ve 70’i erken çocukluk yıllarında oluyorsa bu alana yatırım yapmanın sonuçlarını görmek istiyoruz ki, bunu geleceğe bir bilimsel çalışma olarak bırakalım.” ifadelerini kullandı.

“Bir seçilmiş belediye başkanı 4 seneye yatırım yapar ama Sayın Başkan 20 yıl sonrasına yatırım yaptı”

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozana Ural ise Yenişehirli ailelerin isteğinin kendisini umutlandırdığını kaydederek şunları aktardı: “Bir seçilmiş belediye başkanı 4 seneye yatırım yapar ama Sayın Başkan 20 yıl sonrasına yatırım yaptı. Mersin Yenişehir’de çocukların 20 yıl sonrasını düşünerek bu adımı attı. Bunu seçilmiş belediye başkanlarından görmek çok mümkün değildir.  Biz bu programı yüz yüze ve online eğitim şeklinde düşünmüştük. Ama pandemi yüz yüze eğitime engel oldu. Biz de Yenişehir Belediyesi ile birlikte hemen adapte olduk ve eğitimleri tamamen online olarak vermeye başladık. Yenişehirli anne ve babaların heyecanını görünce gerçekten çok umutlu oluyorum. Sayın Abdullah Özyiğit’in desteğiyle 0-3 yaşındaki minnacık çocuklarımızın geleceğine dokunuyoruz. Yenişehir Belediyesinin tüm çalışanlarına ve bu projenin mimarı Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e teşekkür ederiz.”