Yenişehir Belediyesi Türkiye’de Bir İlke İmza Attı

• Yenişehir Belediyesi Türkiye’de Bir İlke İmza Attı
2019-12-02

-YENİŞEHİR BELEDİYESİ TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATTI

-AİLE HEKİMLERİNE, 0-3 YAŞ BEBEKLERDE OTİZMİ TANIMALARINI SAĞLAYACAK EĞİTİM VERİLDİ

-TOHUM OTİZM VAKFI GENEL MÜDÜRÜ ÖZER: BU ÇALIŞMA MODEL OLMALI. BEBEK DOSTU BELEDİYE SAYISI ARTMALI

Yenişehir Belediyesi’nin aile hekimleri ve hemşireler için düzenlediği 0-3 yaş gelişimsel tarama eğitimleri başladı. Eğitime katılan aile hekimleri ve hemşirelerin otizm konusunda bilgisinin artırılması ve otizmli bireylerin 0-3 yaş grubunda teşhis edilmesi hedefleniyor. Türkiye’de ilk kez yapılan eğitim programına katılan Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Genel Müdürü Sayın Betül SelcenÖzer, “Yenişehir Belediyesi ile bir ilk adımı attık. Bunun bir model olarak, özellikle İstanbul’daki belediyelerde, Türkiye’deki belediyelerde yaygınlaşmasını ve bebek dostu belediyelerin artmasını umut ediyoruz” dedi.

Yenişehir Belediyesi, Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, Mersin Aile Hekimleri Derneği ve Kadın Aile Hekimleri Derneği’nin de desteğiyle Türkiye’de bir ilke imza attı. Yenişehir Belediyesi Akademi bünyesinde aylardır sürdürülen çalışmalar sonucunda, aile hekimlerine ve hemşirelerine yönelik 0-3 yaş gelişimsel tarama ve otizm farkındalık eğitimleri verilmeye başlandı.

Eğitimler, otizm konusunda dünyadaki sayılı bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Özgür Önen’in sunumuyla başladı.

Eğitim seminerinin açılışında konuşan Yenişehir Belediye Başkan Yardımcı Murat Sakuçoğlu, “Gelişimsel taramayla başlayan, takip süreçleriyle devam eden bir programın Yenişehir Belediyesi olarak arkasında yer alacağız.Yenişehir Belediyesi olarak bu akademide 0-3 yaş gelişimsel taramaları da yapacağız. Aile hekimleri de kendi alanlarında taramaları yaparlarsa otizmin erken teşhisi konusunda toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağız” dedi.

Yenişehir Belediyesi Akademi Koordinatörü Raif Çakmak da,  “0-3 yaş döneminde gelişimsel riskler olan bireylere ne kadar erken müdahale edilirse kurtulması ya da gelişimsel bozukluğun etkisinin azaltılması şansı o derece artar. Yenişehir Belediyesi olarak bu alanda ilk çalışma yapan yerel yönetim olduk” diye konuştu.

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Genel Müdürü Betül SelcenÖzer de, açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bir sivil toplum örgütü olarak yerel yönetimlerle böyle bir işbirliği yapmanın hayalini kuruyorduk. Çok hızlı ilerledik çünkü hem Başkan Abdullah Özyiğit’te, hem Raif Bey de o heyecanı gördük. Biz bugün burada, bu alanda dünyada sayılı isimler arasında yer alan Özgür Önen hocayı sizinle buluşturmada köprü görevi gördük. Yenişehir Belediyesi ile bir ilk adımı attık. Bunun bir model olarak, özellikle İstanbul’daki belediyelerde, Türkiye’deki belediyelerde yaygınlaşmasını ve bebek dostu belediyelerin artmasını umut ediyoruz.”

Konuşmaların ardından Yenişehir Belediyesi Akademi bünyesinde aylardır sürdürülen çalışmalar sonucunda, aile hekimlerine ve hemşirelerine yönelik 0-3 yaş gelişimsel tarama ve otizm farkındalık eğitimleri, otizm konusunda dünyadaki sayılı bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Özgür Önen’in sunumuyla başladı. Eğitime 38 doktor, 14 aile hekimi, 22 hemşire, 1 Acil tıp teknisyeni ve 14 psikolog, 46 özel eğitim öğretmeni ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yenişehir Belediyesi Akademi Binası Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitimin ardından Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Murat Sakuçoğlu,otizm konusunda dünyadaki sayılı bilim insanlarındanProf. Dr. Özgür Önen’e ve Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer’e katkılarından dolayı birer plaket takdim etti.