Uzmanlar Yenişehir İçin Neler Önerdi?

  • Uzmanlar Yenişehir İçin Neler Önerdi?
2019-07-12

Yenişehir Belediyesi’nin düzenlediği çalıştayda bir araya gelen uzmanlar, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve meslek örgütleri temsilcileri spordan ekolojiye, sosyal hizmetlerden kültür politikalarına kadar Yenişehir’in ihtiyaçlarını tartıştı, belediyeye önerilerini sundu.

 

Yenişehir Belediyesi, 5 yıllık stratejik planını oluşturma sürecinde 32 mahallede yaptığı toplantılarda vatandaşların taleplerini dinlemiş, ikinci aşamada da 5 ayrı başlık altında çalıştay düzenlemişti.

Ekoloji, Kentsel Hizmetler, Sosyal Hizmetler, Kültürel Hizmetler ve Spor alanlarında oluşturulan çalışma grupları gün boyunca tartışmalar yürüttü ve her grup kendi alanlarıyla ilgili bir rapor hazırlayarak belediyeye sundu. Ayrıntıları önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan çalışma grubu raporlarından öne çıkan bazı öneriler şunlar:

KENTSEL HİZMETLER: Çalıştayda, Kentsel Hizmetler grubunun raportörlüğünü üstlenen Fikret Zorlu,  çalışma grubunun 9 başlıkta 90'a yakın öneri sunduğunu aktardı.  Grupta kent meydanları açılması, daha fazla yeşil alan oluşturulması,  sosyal tesislerin sayısının artırılması,  otopark sorununun çözülmesi, yaya sokakları, bisiklet yolları yapılması,  asansör denetimlerinin artırılması, kırsal mirasın korunması, kentsel dönüşüm için bir çalıştay yapılması, kentsel dönüşüme sahil kesiminde öncelik verilmesi önerileri gündeme geldi.

SOSYAL HİZMETLER: Sosyal hizmetler çalışma grubunun raportörü Pınar Kayrak,  çalışma grubunda yer alan tüm katılımcıların, belediye çalışanlarına toplusal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesini önerdiğini aktardı.  Grupta, her mahalleye kreş yapılması, dezavantajlı grupların hizmetlere ulaşımının kolaylaştırılması için önlem alınması, belediyenin yapacağı her projede bütün bireylerin dikkate alınması, belediyede farklı dilleri bilen personelin bulundurulması,  belediyede kadın ve LGBT+ bireylerin daha görünür olması, belediyede eşitlik birimi kurulması önerilerinde uzlaşma sağlandı.

EKOLOJİ: Ekoloji çalışma grubunun raportörü Bediz Yılmaz, çalıştayda plastik şişe, plastik bardak, plastik yaka kartı kabı kullanılmasını eleştirdi. Çalışma grubunun üzerinde uzlaştığı konuların başında, iklim değişikliği planı geldi. Grupta, belediyede ekoloji ve iklim birimi kurulması, belediyeden geçen her kararın ve bütçenin yeşil dalga ya da yeşil bayrak alması, her projenin karbon ayak izinin çıkarılması, ekoloji ve iklim biriminin onayından geçmeden kentsel dönüşüm, park bahçe,  yeşil alan çalışması yapılmaması, mahallerde bostanlar oluşturulması,  belediye sınırlarında doğal yaşam koridorları bırakılması, gıda ve beslenme müdürlüğü kurulması, belediyenin bedelsiz olarak veterinerlik hizmetleri vermesi önerileri öne çıktı.

KÜLTÜR POLİTİKALARI:  Kültür Politikaları grubunun raportörü Veli Mert, çalışma grubunun birinci önerisinin sanat meclisi oluşturulması, ikinci önerisinin Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’ne koordinatör atanması  olduğunu aktardı. Grupta, Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde tiyatro ve konservatuar eğitimi için akademi oluşturulması, belediyenin telif hakları konusunda daha titiz olması,  sanat derneklerinin kayıt altına alınması,  alternatif sanata mekân desteği sağlanması,  sanatçı kolektiflerinin desteklenmesi önerileri öne çıktı.

SPOR:  Spor çalışma grubunun raportörü Çağatay Çakar, grupta en fazla konuşulan konulardan birinin Mersin İdman Yurdu’nun kapanması olduğunu aktardı. Grupta sporun takım sporları, performans sporları ve kitle sporu olarak üçe ayrılarak değerlendirilmesi önerildi.  Belediye kaynaklarının kitlesel ve takım sporları için harcanmasının önerildiği grupta belediyenin takım kurması, jimnastik, atletizm ve yüzmenin temel branş olması ve bu branşlarda çocuklara eğitim verilmesi, büyük salonlar yerine mahallelere cep salonlar yapılması,  mevcut tesislerin yenilenmesi, spor tesislerine ulaşımın kolaylaştırılması, bisiklet yolları yapılması, bisiklet eğitimi verilmesi,  Yenişehir spor platformu kurulması önerildi.